31 januari 2017

Religie

Mijn oma was protestants, mijn opa katholiek. Om moeilijkheden te voorkomen, besloten ze om niet aan geloof te doen: hun kinderen werden niet godsdienstig opgevoed. Anders was een huwelijk niet mogelijk geweest. Dit speelde in het begin van de 20-ste eeuw. Mijn overgrootouders hadden geen bezwaar gehad tegen het huwelijk van mijn grootouders.

Mijn grootouders waren erg verstandig: als geloof mensen uit elkaar drijft in plaats van samenbrengt, welke functie heeft het dan nog?

Aboutaleb


Als een graat in de keel zit de opvatting van de burgemeester van Rotterdam mij dwars, dat zijn dochter niet mag trouwen met een niet-moslim. Ahmed Aboutaleb vindt dat meer dan 90% van de Nederlandse mannen niet geschikt is om zijn schoonzoon te worden. De impliciete suggestie die daarvan uitgaat, is dat hij zijn eigen geloofsopvatting superieur acht.

Dat is een misverstand. Op geloofsgebied bestaat er niet zoiets als superioriteit. Mensen beslissen zelden zelf of ze wel of niet gelovig willen zijn en welke religie dan hun voorkeur heeft. De meesten hangen het geloof van hun ouders aan en hebben daarvoor geen inhoudelijke gronden. Dat mensen moslim zijn is meestal vanzelfsprekend: beide ouders zijn het immers. Bestrijding van islam getuigt daarom ook van een gebrek aan psychologische kennis. Het heeft geen zin om het over de inhoud van de islam te hebben, want mensen zijn doorgaans geen moslim vanwege die inhoud.

Een religie aanhangen is zoiets als fan zijn van een voetbalclub. Je kunt moeilijk volhouden dat Ajax altijd superieur is aan PSV, of andersom. Dat is ook helemaal niet de reden voor supporters om een club te steunen. Die heeft meer te maken met gevoelens van loyaliteit. Menen dat jouw vereniging altijd de beste is, getuigt daarom enkel van zelfoverschatting.

Harmonie


Voor een bestuurder die wil verbinden, zou het goed zijn om mensen niet uit te sluiten, en al helemaal niet op godsdienstige gronden. De samenleving opdelen in moslims en niet-moslims, benadrukt niet-doorslaggevende verschillen tussen mensen en ondermijnt de gemeenschappelijk waarde van het Nederlanderschap.

Reclame maken voor religie leidt tot een verdeelde samenleving. Laten we geloof bewaren voor privé, kerk, moskee en synagoge, en de vrijheid van godsdienst niet misbruiken voor propagandadoeleinden, waar de maatschappij alleen maar onverdraagzamer van wordt.