29 januari 2017

Vluchtelingen, toen en nu

Asielzoekers van nu zijn vergelijkbaar met Joodse vluchtelingen in de jaren 30, hoor je vaak. Is dat zo? Als het om Syriƫrs gaat kun je je daar nog iets bij voorstellen, maar hun aantallen zijn nog te overzien en hun noodsituatie is tijdelijk. De stroom uit Afrika heeft de potentie om aan te zwellen tot tientallen miljoenen mensen, en hun leefomstandigheden veranderen de komende decennia niet.

Twee keer vluchtelingen:




















Boven: Joodse vluchtelingen in 1939.

Onder: asielzoekers in 2015. Beide groepen zijn per schip aangevoerd.



Toen: gewone Duitse gezinnen, geweigerd door Amerika. Met steun van zowel de Washington Post als de New York Times. Nu: veel mannen, van zo'n beetje dezelfde leeftijd. Waar je niets van weet en ook niet van kunt achterhalen.

De Joden bereid en geneigd tot integratie. Velen goed opgeleid. De meeste kansarme immigranten van nu hebben weinig mogelijkheden in Nederland. Ze weten niets van ons land, ze hebben niets met de westerse cultuur, komen zelf uit een heel andere. Veel analfabeten, ze integreren moeizaam.

De Joden moesten Duitsland uit omdat ze vervolgd werden. Kristallnacht was al geweest: honderden synagogen in brand gestoken, duizenden winkels en bedrijven verwoest. Geen enkele toekomst in eigen land.

Afrikaanse bootvluchtelingen hoeven Afrika niet uit, ze worden in grote meerderheid niet vervolgd. Ze hebben een heel continent tot hun beschikking. Ze zijn bijna allemaal enkel op zoek naar banen en een beter inkomen. Ze zijn niet wanhopig. Ze hebben 99% kans om een boottocht te overleven, hoger dan de kans voor een 50-plusser bij ons om geen darmkanker te krijgen. Ze nemen het risico vanwege verkeerde voorstellingen van Europa.

Ze vluchten uit landen met corrupte regeringen, die het Westen niet aan wil pakken. Er gaat elk jaar heel veel ontwikkelingsgeld naar Afrika, maar nog meer kapitaal stroomt er tegelijkertijd uit naar Zwitserse en andere buitenlandse bankrekeningen. Europa bemoeilijkt de invoer van Afrikaanse producten door te hoge handelstarieven. Multinationals willen hier niet met Afrikaanse artikelen hoeven te concurreren, maar willen de goedkope Afrikaanse arbeidskrachten wel hebben.

De bovenste foto is deerniswekkend, de onderste niet. De Joden hadden onze hulp moeten krijgen: ze waren allemaal in gevaar en slachtoffer van vervolging. Afrika moet zijn eigen onderdanen perspectief gaan bieden en daarbij ondersteund worden. Er wonen in dat werelddeel meer dan twee keer zo veel mensen als in Europa. Waarom zouden die naar ons continent moeten verhuizen?