18 april 2018

Nait bie Stad


De voorbereidingen voor de moordaanslag op de gemeente Haren zijn in volle gang. De samenzweerders zijn vastbesloten om hun snode plannen ten uitvoer te brengen. Van enige democratische gezindheid valt daarbij geen spoor te bekennen. Regentesk wordt er over een gemeenteraad heen gewalst wier beleid over breed draagvlak beschikt onder de lokale bevolking.

Eufemistisch rept de regering nog steeds over een herindeling, terwijl er natuurlijk gewoon sprake is van annexatie. Als een bedrijf met 20 duizend werknemers overgenomen wordt door eentje met 200 duizend, noemen we dat ook geen samenwerking maar een overname.

Vanuit het Torentje hoort premier Rutte hoe het schavot op het Binnenhof in elkaar wordt getimmerd. Zelfs de voorheen linkse partijen PvdA en GroenLinks haasten zich om zijn rechtse kabinet te hulp te schieten, ten einde een autonome burgergemeenschap de mond te snoeren.

Buiten het zicht van de camera's werd er in achterkamertjes een deal gesloten, mocht de CDA-steun in de Kamer bij de stemming ontbreken. Wat heeft Pechtold moeten beloven om Klaver over de streep te trekken? Mag Halsema burgemeester van Amsterdam worden als GroenLinks Ollongren de democratie in Haren om zeep helpt brengen? GroenLinks had zich al tegen het referendum gekeerd, dus ze had nog maar een klein zetje nodig om helemaal afscheid te nemen van een van de voormalige linkse waarden.

Luceberts dichtregel 'Alles van waarde is weerloos' komt in de zin. Wassenaar liet niets van zich horen, terwijl zij in hetzelfde schuitje zit en door de gemeente Den Haag ingepikt kan gaan worden. Zelfs vanuit het door aardbevingen geteisterde Loppersum werd geen teken van solidariteit vernomen.

Zoals soennieten en sjiieten er geen probleem mee hebben om elkaar af en toe de hersens in te slaan, zo is Nederland nu getuige van een Groningse broedertwist. Het is een ongelijke strijd en dat zet kwaad bloed. Stadjers behoren zo niet met Ommelanders om te gaan.

De aardgasbestrijders op het Hogeland en de dierenbeschermers bij de Oostvaardersplassen werden pas gehoord en serieus genomen toen de beuk erin ging. Voor rede zijn bestuurders dikwijls niet vatbaar en gewone mensen doen er voor het establishment meestal niet echt toe: de politiek speelt haar spel en de burgers zijn daarbij gereduceerd tot pionnen.

Harenaren zijn beschaafde mensen. Ze zouden de Rijksstraatweg en de Emmalaan kunnen barricaderen (de gemeente is door het geringe aantal toegangswegen goed verdedigbaar) en het gevecht aan kunnen gaan om een kans te maken het tij te doen keren, maar daar zijn ze dan weer te netjes voor.

Het pronkjuweel van het Noorden heeft wel een lelijke buts opgelopen.